Domotica - Dummy to Expert: Introductie

Door virtualite op woensdag 13 december 2017 09:08 - Reacties (13)
Categorie: Domotica, Views: 2.600

In het eerste deel van mijn blog wil ik jullie meenemen in mijn leerproces om van Dummy naar Expert in de categorie domotica te raken. Op het moment van schrijven heb ik net mijn eerste stappen gezet en zie mezelf dan ook nog als beginner.

Gedurende deze blog reeks hoop ik mijzelf te kunnen ontwikkelen tot een echte domotica expert.

In de volgende blogs zal ik werken per project en zal ik dieper ingaan in de gebruikte scripts, codes, hardware etc.

De oorsprong
Mijn interesse in domotica is begonnen door een aanbieding van Eneco, namelijk; Toon. Toon is de “slimme” thermostaat van Eneco. Er ging een hele wereld voor mij open. Niet heel veel later kreeg ik daar twee slimme rookmelders bij van Fibaro en heb ik een Philips Hue starterspakket aangeschaft.

Nu wil ik dit geen smart home noemen, maar mijn interesse in domotica werd getriggerd.

Als dummy, weinig ervaring met domotica (en programmeren/scripten ) ben ik gaan googlen naar de mogelijkheden die goed aansluiten bij mijn idee van een slim huis. Zo kwam ik o.a. hier op Tweakers een topic tegen over Domoticz waar ik veel informatie heb kunnen vinden.

Hoe zie ik mijn ideale Smart Home?
Mijn ideale situatie is dat ik vele dagelijkse handelingen niet meer hoef uit te voeren en met één druk op de knop, of automatisch op basis van tijd, omstandigheden (weer, licht sensitiviteit, etc.) laat plaats vinden. Een voorbeeld die ik tevens in het volgende blog beschrijf is het schema slapen. Dit schema zorgt er voor dat al mijn verlichting en apparatuur wordt uitgeschakeld en het alarm wordt ingeschakeld.

De besturing vindt grotendeels automatisch plaats, maar moet ten alle tijden ook met de hand beschikbaar blijven.

De eerste stappen naar een Smart Home
Na de keuze die ik eerder had gemaakt, namelijk Domoticz, ben ik gaan kijken welke andere systeemvereisten ik nodig had om dit draaiende te krijgen. Ik was reeds in het bezit van een Synology nas, maar heb uiteindelijk gekozen een Raspberry pi 3 model b aan te schaffen.

Om het direct goed (en helaas ook duurder) te doen heb ik gekozen om Z-Wave te gebruiken. Ik heb daarvoor dan ook een Aeon Labs Z-wave stick gekocht.

De installatie van de Raspberry Pi en Domoticz
Na de Raspberry in een case te hebben geplaatst en netjes te hebben aangesloten op mijn monitor ben ik begonnen met de installatie van Raspbian. Dit alles ging gelukkig erg gemakkelijk en goed door de voorgeïnstalleerde NOOBS software op de Raspberry.

Mijn eerste uitdaging kwam echter vrijwel direct na de installatie van Raspbian. Ik had een vast ip adres nodig om domoticz te kunnen configureren.

Ik had (en heb nog steeds) geen idee hoe ik dit in de command prompt voor elkaar moet krijgen, maar gelukkig kon het ook nog via de GUI.

Door de goede installatie documentatie van Domoticz was het installeren via de command prompt zo gedaan. Na een herstart van de Raspberry draaide Domoticz naar behoren.

De beveiliging van de Raspberry en Domoticz is zo ingesteld dat deze alleen van het lokale netwerk bereikbaar is. Om toch remote te kunnen werken heb ik een VPN server ingericht.

Tot slot
Al met al heeft dit meer tijd gekost dan dat ik vooraf had verwacht. Momenteel loop ik nog tegen één onopgelost probleem aan. De AEON labs stick verliest nog wel eens connectie en krijgt dan een andere port naam. Mocht iemand een oplossing weten om deze een statische portnaam te geven houd ik mij uiteraard aanbevolen. Bedankt Aragornwj en Ranjo, jullie link was precies wat ik zocht.

Volgende: Domotica - Dummy to Expert: Eerste configuraties en scenes 12-'17 Domotica - Dummy to Expert: Eerste configuraties en scenes

Reacties


Door Tweakers user Aragornwj, woensdag 13 december 2017 10:24

Op de wiki van domoticz is een mooi artikel over USB devices en veranderen port-name na reboot:

If you have multiple USB devices connected, it could happen that after a reboot the device order is changed (ttyUSB0 is ttyUSB1, or the other way around)

The good news is, that there is a solution for this:

PersistentUSBDevices

Door Tweakers user ranjo, woensdag 13 december 2017 10:27

Een statische portnaam kan je denk ik met deze wiki pagina voor elkaar krijgen: http://www.domoticz.com/wiki/PersistentUSBDevices

Door Tweakers user Aragornwj, woensdag 13 december 2017 10:38

Zelf ben ik ook veel bezig met Domoticz en ben tegenwoordig extra (wifi-)sensoren aan het plaatsen met een NodeMCU i.c.m. ESPEasy. Vergt weinig programmeer-skills, parts zijn goedkoop te krijgen op AliExpress of Ebay.

[Reactie gewijzigd op woensdag 13 december 2017 10:38]


Door Tweakers user virtualite, woensdag 13 december 2017 10:48

Aragornwj schreef op woensdag 13 december 2017 @ 10:24:
Op de wiki van domoticz is een mooi artikel over USB devices en veranderen port-name na reboot:

If you have multiple USB devices connected, it could happen that after a reboot the device order is changed (ttyUSB0 is ttyUSB1, or the other way around)

The good news is, that there is a solution for this:

PersistentUSBDevices
ranjo schreef op woensdag 13 december 2017 @ 10:27:
Een statische portnaam kan je denk ik met deze wiki pagina voor elkaar krijgen: http://www.domoticz.com/wiki/PersistentUSBDevices
Ik zal er vanavond naar kijken. Bedankt voor de tips.
Aragornwj schreef op woensdag 13 december 2017 @ 10:38:
Zelf ben ik ook veel bezig met Domoticz en ben tegenwoordig extra (wifi-)sensoren aan het plaatsen met een NodeMCU i.c.m. ESPEasy. Vergt weinig programmeer-skills, parts zijn goedkoop te krijgen op AliExpress of Ebay.
Na mijn huidige en aankomende projecten zal ik me gaan inlezen m.b.t. jouw informatie. Ik heb reeds wat dingen die ik elk moment binnen verwacht en vermoedelijk toch ook een hoop tijd gaan kosten.

[Reactie gewijzigd op woensdag 13 december 2017 10:55]


Door Tweakers user DeNB3rt, woensdag 13 december 2017 11:29

yep, ESPEasy en nodemcu, ook al veel mee gespeeld.
Draait nu in huis met een testopstelling. Valt veel mee te doen.
Een nodemcu met relay's om de lichten aan en uit te doen + een PWM dimmer.

En Op 2 plaatsen een nodemcu met daarop enkele sensoren (temp, vocht, beweging en buttons). Deze sturen alles door naar domoticz die dan de andere nodemcu laat schakelen.
allemaal over wifi :) zie http://www.esp8266.nu/forum/

Door Tweakers user virtualite, woensdag 13 december 2017 19:20

DeNB3rt schreef op woensdag 13 december 2017 @ 11:29:
yep, ESPEasy en nodemcu, ook al veel mee gespeeld.
Draait nu in huis met een testopstelling. Valt veel mee te doen.
Een nodemcu met relay's om de lichten aan en uit te doen + een PWM dimmer.

En Op 2 plaatsen een nodemcu met daarop enkele sensoren (temp, vocht, beweging en buttons). Deze sturen alles door naar domoticz die dan de andere nodemcu laat schakelen.
allemaal over wifi :) zie http://www.esp8266.nu/forum/
Maar wat zijn de pros/cons van WiFi t.o.v. Z-Wave? Het is goedkoper, maar hoe zit het met bereik, stabiliteit, veiligheid, snelheid en batterijduur?

[Reactie gewijzigd op donderdag 14 december 2017 00:37]


Door Tweakers user DeNB3rt, donderdag 14 december 2017 09:03

De EspEasy heeft een hoog DIY gehalte, zelf zendertjes bouwen met bepaalde sensoren. Je huis smarthome maken. Z-wave heeft veel standaardzaken in de aanbieding. Batterijdeur en wifi is natuurlijk iets anders. Maar hoeft natuurlijk niet op batterij te werken, adaptertje met 5v DC klaar :)

Door Tweakers user rorie, donderdag 14 december 2017 10:23

Zelf ooit begonnen met pilight, en een paar klik aan klik uit ontvangers. Dit draait nog steeds erg stabiel en schakelt mijn binnenverlichting en buitenverlichting, zeker een aanrader om ook eens naar te kijken!

Door Tweakers user Helox-in-a-box, donderdag 14 december 2017 11:01

Kijk ook eens naar de Xiaomi gateway (20e) + Xiaomi deur sensoren (7e), deze werken ook erg goed in Domoticz en reageren echt direct (heb ze zelf op de voordeur + kinderkamers deur/ramen gezet)

[Reactie gewijzigd op donderdag 14 december 2017 11:01]


Door Tweakers user virtualite, donderdag 14 december 2017 11:04

Helox-in-a-box schreef op donderdag 14 december 2017 @ 11:01:
Kijk ook eens naar de Xiaomi gateway (20e) + Xiaomi deur sensoren (7e), deze werken ook erg goed in Domoticz en reageren echt direct (heb ze zelf op de voordeur + kinderkamers deur/ramen gezet)
Heb reeds een hele set van neo coolcam deursensoren besteld tijdens black friday... waren helaas 2x zo duur maar had er wel goede ervaringen mee.

Door Tweakers user Chuk, donderdag 14 december 2017 16:30

Leuk project, heb zelf een RP3 liggen die als oldschool game-emulator wordt gebruikt maar heb altijd al eens gedacht om zelf ook een domotica project ermee te beginnen. Domoticz ziet er inderdaad perfect uit om mee te starten.

Door Tweakers user virtualite, donderdag 14 december 2017 16:58

Chuk schreef op donderdag 14 december 2017 @ 16:30:
Leuk project, heb zelf een RP3 liggen die als oldschool game-emulator wordt gebruikt maar heb altijd al eens gedacht om zelf ook een domotica project ermee te beginnen. Domoticz ziet er inderdaad perfect uit om mee te starten.
Dat is het ook. Waar ik wel tegen aan liep was dat heel veel handleidingen al uitgaan van wat basiskennis, zoals de aanwezigheid vam dummy hardware en zoals in mijn volgende blog je credentials.

Het is leuk, leerzaam en functioneel.

Door Tweakers user rleever, dinsdag 29 mei 2018 10:49

Wat betreft die aangepaste link met de &param:

gebruilk dit maar eens:

json.htm?type=command&dparam=udevice&idx=5&nvalue=0&svalue=19

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier één aanmaken.